• Presentatie Dictee voor nieuwe Nederlanders, stadhuis Haarlem

haarlems-dagblad

IMG-20140909-WA0002

HAARLEM – Veel Nederlanders gaan graag naar zee. In de zomer is het erg druk op de stranden. Dit lijken eenvoudige beginregels voor een dictee, maar een groep nieuwe Nederlanders moest er dinsdagavond in de raadszaal nog best op zwoegen.

De entourage van het Dictee voor nieuwe Nederlanders doet denken aan het Nationaal Dictee, met als locatie die chique raadszaal waar zo nu en dan flink gebakkeleid wordt en op andere momenten constructieve besluiten worden genomen. De organisatie is in handen van Stichting Ngoma Kongo, de bibliotheek Zuid-Kennemerland en De Pletterij. Niet toevallig wordt de avond gehouden tijdens de Week van de Alfabetisering. Maar liefst tachtig deelnemers zijn aangeschoven.

Annemieke Windt leidt de avond in, schrijfster Maaike Gerritsen leest het dictee voor. Het is een verhaaltje over Nederlanders die graag aan de kust vertoeven, in het zand liggen en zich bezig houden met het zoeken van schelpen of het verorberen van een ijsje.

Vissers

De nieuwe Nederlanders luisteren aandachtig en schrijven vervolgens mee. Sommigen zitten bijna met de neus op het papier. Woorden als ’przewalskipaard’ staan er niet in, de deelnemers worden niet gemarteld. Ramón del Castillo uit Peru woont sinds een jaar in Haarlem, in de Leidsebuurt. ’Ik moet méér studeren’, zegt hij glimlachend na afloop, als het dictee is nagekeken en blijkt dat hij 16 fout heeft gemaakt. Haarlem bevalt hem uitstekend, laat hij weten. ,,Een stad vol geschiedenis met een mooie omgeving om in te wandelen.’’

Die omgeving komt terug in het verhaaltje over de kust, waarin wordt beschreven hoe boten uitvaren om ’vis te vangen’, waarbij de vissers ’s nachts uitvaren en met behulp van vuurtorens kunnen zien waar ze zijn. Ook de duinen worden beschreven: ’Dat is een mooi gebied om te wandelen of te fietsen. Je ziet er veel vogels, zoals meeuwen. Ook kun je mooie bloemen zien’.

De strenge voorzitter van de jury Louise van Zetten (D66) is verheugd dat er twee dames bij de drie prijswinnaars zitten. Syeda Zehra Rizui (oorspronkelijk afkomstig uit Pakistan) eindigt als derde met 5 fout. Ze had het niet verwacht en is blij verrast met haar medaille. Julia Apavaloaiei (Roemenië) behaalt een keurige tweede plaats met 4 fouten. Op de eerste plaats eindigt Ada Osman (Somalië) met slechts 2 fout. Dat is natuurlijk een prachtig resultaat. ,,Maar doet u volgend jaar vooral ook weer mee’’, raadt Lydia van Duijn van de bibliotheek de grote groep deelnemers aan.

Kleurrijke groep

Abdalla Mohamed Ahmed (ook uit Somalië) deed voor de eerste keer mee. Het beviel hem goed, al heeft de jury toch een flink aantal schrijffouten geconstateerd. Het woord ’vissers’ werd als ’visers’ geschreven en van ’boten’ werd per ongeluk ’boaten’ gemaakt. Ook het woordje ’vuurtorens’ leverde de nodige problemen op. Toch lijkt de belangstelling voor het correct spellen en schrijven bij de deelnemers gewekt. Met een drankje en hapje na afloop is het taalkundige welkom aan deze kleurrijke groep nieuwe Nederlanders compleet.

 

 

Geplaatst in Agenda