Quinoa-Jet

Voor het eerst maak ik quinoa. De Inca’s noemden het moedergraan. Een mooi product om mijn veggie-ingestelde dochter te plezieren in afwachting van het telefoontje van school met de eindexamenuitslag. Normaal keil ik rijst en aanverwanten ongewassen in een pan, maar ik heb ooit ergens gelezen dat het zaad bedekt is met een of andere natuurlijke giftige stof, dus ik pak de vergiet. Terwijl ik het water uit de kraan laat stromen op de quinoa in de vergiet denk ik aan Jet Bussemaker en aan wat ze zei. De minister van onderwijs liet zich in de Volkskrant van 6 juni uit over hoe het haar stoort dat iedereen alsmaar hogerop wil. ‘Met een vwo diploma wil iedereen naar de universiteit.’ Ondertussen ligt de quinoa in het putje van de gootsteen. Gebrek aan een fijnmaziger vergiet, of meer nog: gebrek aan ruimtelijk inzicht. Terwijl ik met mijn vingers de kleverige zaadjes red van de onder(riool)gang hoont mevrouw Bussemaker in mijn oor: ‘Dat krijg je er nou eenmaal van met dat zogenaamde ‘superfood’: wat is er mis met onze goede oude Hollandse aardappel?’
Hoe langer ik erover nadenk, hoe vreemder ik de uitspraken van onze minister van onderwijs vind. Ik moet denken aan najaar 2011 toen haar voorgangster (CDA) wist te verkondigen dat ouders meer tijd vrij moesten maken om te helpen op school. Conservatisme ten top en los van wat het betekent voor de vrouwenemancipatie een onverstandige opmerking in het kader van onze stagnerende kenniseconomie.

In het interview in de Volkskrant staat verder nog dat Bussemaker het geld dat vrijkomt vanwege de bezuinigingen op de studiefinanciering (!) wil gebruiken voor klassenverkleining. Meer leraren dus. Maar die leraren zijn nog maar kort geleden allemaal mede dankzij het kabinetsbeleid op straat geknikkerd. Te duur: zeker die arrogante eerstegraders. Misschien ziet ze zo haar kans schoon: in onze participatiemaatschappij lopen genoeg gepensioneerde leraren uit het basisonderwijs en andere zzp’ers rond die het leuk vinden om voor een appel en een ei enkele uurtjes op universiteiten en hogescholen rekenonderwijs op groep 8 niveau te geven. Da’s goedkoop en nuttig bovendien: moet je eens zien hoeveel studenten uit pure kennisarmoede en frustratie dan bij voorbaat kiezen voor een goed aloud ambacht als bakker of loodgieter. Dankzij Jet die in plaats van te besturen en wetten te maken om ook in de digitale wereld op minimaal gelijke voorwaartse voet te blijven met de andere landen, kiest om haar ministertijd te besteden aan het veroordelen van de nieuwsgierig ingestelde, ambitieuze Nederlander, breien we straks gezellig weer onze eigen truien en staat er om zes uur ’s avonds geen uitheems gerecht, maar gewoon een pan met piepers op tafel.
De telefoon gaat. Mijn dochter is geslaagd. Cum laude nog wel. Je zou je er bijna voor gaan schamen…

Geplaatst in Blog